Trafo nedir?

Trafo, ikinci derecede yaygın olarak bilinen diğer adı ile Transformatör, iki veya daha fazla elektriksel devre arasındaki elektrik enerjisi aktarımını elektromanyetik indüksiyonla sağlayan cihazlara verilen addır. Trafolar AC (Alternatif Akım) devrelerinde kullanılırlar. Transformatörler, gerilim ve akım değerlerinde istenilen değişimi frekans değiştirmeden gerçekleştirirler. Çoğunlukla bir elektrik devresindeki akım ve gerilimi yükseltme ve düşürme, bazen de elektrik enerjisinin aktarımı ve dağıtımının daha sağlıklı olarak gerçekleştirilmesi gibi amaçlar için kullanılırlar.

İzolasyon Trafosu nedir?

İzolasyon trafosu, elektrik şebekesinde meydana gelebilecek manyetik gürültülerin yüke yansımasını engellemek, elektrik çarpmalarını engellemek ve sanayide kullanılan makinelerin daha sağlıklı ve stabil çalışabilmesini sağlamak, hassas sürücü ve kontrol kartlarının şebeke kaynaklı olumsuzluklardan zarar görmesini önlemek amacıyla kullanılan trafo çeşididir. İzolasyon Trafolarında primer ve seconder sargılar birbirinden tamamen bağımsızdır. Voltaj transferi elektromanyetik alan üzerinden gerçekleşir. İzolasyon trafoları, elektriksel cihazları ve devreleri topraktan ayırır. Böylelikle tehlikeli elektrik çarpmalarına karşı korunma sağlar. Bir devredeki elektriksel gürültüyü (örnek: radyo frekansı paraziti veya elektromanyetik parazit) azaltır. Bu özellik hassas elektronik ekipmanların performansını olumsuz etkileyebilecek elektriksel gürültüyü en aza indirmek için önemlidir. İzolasyon Trafoları, girişte meydana gelen voltaj dalgalanmalarının ya da kısa devrelerin cihazlara zarar vermesini önler. Böylece elektronik cihazların ömrü uzar ve beraberinde daha güvenli bir çalışma ortamı sağlanmış olur. Yüksek voltajlı elektriksel uygulamalarda ,kullanıcıların ve cihazların güvenliğini sağlar. Elektriksel cihazların ve sistemlerin genel performansını iyileştirmede önemli katkılar sağlar..

Oto Trafo nedir ?

Primer sargısının bir bölümü veya hepsinin sekonder sargısı olarak da kullanıldığı ve her iki sargısı da aynı manyetik alanın etkisinde kalan trafolara oto trafo denir. İzole tip trafolarda primer ve sekonder olmak üzere iki ayrı sargı bulunur. Buna karşılık oto trafolarda tek bir sargı vardır. Bu sargı hem primer hem de sekonder görevi icra eder. Voltaj dönüşümü bu sargı üzerinden yapılır. Bu nedenle toplamda sarım sayısı izole yapıdaki trafolara oranla azaldığı için daha ekonomik yapıda ürünlerdir. Oto trafolar akımı ve gerilimi alçaltır veya yükseltirler. Verimi nispetinde güç transferi yaparlar (örneğin; %96, %98 gibi). Şebeke frekensını değiştirmezler Giriş gücü çıkış gücüne yaklaşık olarak eşittir. Yani gücü alçaltıp yükseltmezler. Oto trafolarda sekonder sargısının olmaması daha az sargı (Bakır-Alüminyum) kullanımı sağlar. Alüminyum- bakır tel sargılarının az kullanılması, trafonun hafifliğini ve ucuzluğunu, kayıplarının az olması da verimin yüksekliğini gerçekleştirir. Oto transformatörlerinde dönüştürme oran U1/U2 > 2 olursa ortak sargılardaki akım artar. Bu durumda sargı kesiti kalın olacağından daha fazla bakır kullanılır. Buna bağlı olarak sargılarda oluşan bakır kaybı da artar. Oto trafolarında tip gücü azaldıkça, manyetik nüve kesiti küçülür. Bunun sonucu nüve için kullanılan demir miktarı azalır. Daha az demir kullanılması ile manyetik nüvede oluşan demir kayıpları da azalır.